AĞUSTOS
SAYISINDA

SİYASETSİZLİK TÜKETİYOR !

BAŞYAZI

Yeni Türkiye, yerli/sahici projelerden doğacaktır

Erken seçim, Türkiye’nin ufkunda göründü. Bize öyle geliyor ki, iç bunalımlar ve dış belirsizlikler bu haliyle sürdükçe, bir değil, ardı ardına birkaç seçim yaşanacaktır. Kasım seçiminde (sürpriz olmazsa, Türkiye, sürprizler ülkesi oldu ne yazık ki) taşlar yerini bulmayacak, tersine daha fazlasını yerinden oynatacak görünmektedir. Bugünkü halleriyle ne siyasi partiler, ne sivil toplum, ne de devlet, Türkiye’nin içine düştüğü hegemonya krizini çözecek reçeteye sahip değil.

Türkiye’nin tarihsel bunalımının temelinde “kendini bilmeme” krizi yatmaktadır. Türkiye, kendini bilmediği gibi, kendini arar da görünmemektedir. Dışarıda, başkalarının kendi tarihsel-toplumsal var oluşları için ürettiği düşünce veya yöntemlerin peşine takılarak yön aramaya devam etmektedir. Öte yandan her tarihsel dönemeçte bu yönelimleri de hüsranla bitmektedir. Biz Yarın Dergisi olarak, başından beri hiçbir ön ya da art koşul koymadan “kendine dönme”, “kendini bilme” ve biz olarak, “kendimiz üzerine düşünmenin” esas sorumluluğumuz olduğuna inanmaktayız.

Düşünceler, bakış açıları ve toplumsal felsefeler, siyasetlerin üzerinden türetildiği ve uygulamalara esas teşkil ettiği “anlam haritalarıdır”. Anlam haritalarından mahrum ya da haritalarını kaybetmiş milletler, tarihin büyük alt-üst oluşlarında meydana gelen dev değişim dalgalarının içinde boğulur giderler. Kamuoyuna karamsarlık aşılamak, umutları kırmak istemeyiz. Dergimizi, “söz tükenmedi/umut yaşıyor” diye çıkartmaktayız. Ama önümüzdeki tehlikenin de farkına varalım. Millet ve devlet olarak tarihin kader anlarından birinde daha pusulasız ve siyasetsiz vaziyetteyiz. Biz kimiz, neyiz, nereden geliyor ve nereye gidiyoruz? Halimizin bize söyledikleri nedir, istikbalimizden ne bekliyoruz? Bu basit görünen, fakat çok önemli olan soruları, toplumsal etkileşim içinde ve ortak çabayla cevaplamalıyız!

İç ve dış konjonktür “seri halinde” seçimler yapılmasına ne kadar olanak tanır, bilinmez, fakat çağdaş ve demokratik Türkiye’yi sağlam temellere oturtacak sahici yenilenme ve değişme için millet iradesine sürekli müracaat etmekten başka da yol yok. Yeni Türkiye, sahte, iki yüzlü, laf kalabalığını proje diye yutturan, ipi başkasının elinde “uğursuz bünyeler”de değil, millet enerjisinin açığa çıkıp harekete geçtiği paylaşımcı ve katılımcı demokratik vasatlarda inşa edilecektir. Siluetler halinde ortada dolaşan “değişimci” ve “yenilikçi” karikatürleri, Türkiye’nin kendi küllerinden yeniden doğma isteğini, bilerek ya da bilmeyerek boşa çıkartabilirler. Bunlar, milletin yenilenme isteğinden sadece söz ve rol çalmaktalar. Yenilenme talebini hayata geçirecek ufuk, proje ve kadroları olmadığından başka hesaplara kurban edebilirler.

Yeni Türkiye’yi kuracak hareket, beslendiği millet enerjisinin zenginliğine yaraşır biçimde çok sayıda renk taşıyacak ve barındıracaktır. Tarih sahnesine fırlayacak bir irade, Yeni Türkiye’yi ayağa düşmekten de, ulaşılamayan “kızıl elma” olmaktan da kurtaracaktır. Öyle anlaşılıyor ki kriz, daha da derinleşecek, derinleştikçe de çözüm tomurcuklarını bağrında filizlendirecektir.

Türkiye, “düşüncesizlik” ve “siyasetsizliğin” ağır faturalarını ödedi. Bu coğrafya, bu tarih ve bu halkın menbalarından beslenen bin bir düşünce, bakış açısı ve yürekten kopup gelen tartışmalar yeşertilmelidir. Bizi toplumsal felaha taşıyacak ip uçlarını her birimiz içimizde taşımaktayız. Düşünceler birbirini tanır ve birbirilerine yol bulurlar. Ama “düşüncesizlik” kör bir dövüş ya da “ele kulluk”tur.

Aklına, beynine, insani yaratıcılığına güvenmeyen siyaset(sizlik)lerden ne beklenebilir? Toplumsal yükselişin acı ve hüsranla bittiği yakın tarihin deneyimleri hep akılda tutulmalıdır.

Bundan sonra “kurtarıcı adaylarına”, “projen nedir ve senin midir kardeşim?” diye sormalı, meseleye bir de bu tarafından bakmalıyız.  

 


AĞUSTOS
SAYISINDA

EDİTÖR'DEN

Seçimden Ne Çıkar ?
Burhan METİN

Kronikleşen Kriz
Mahir KAYNAK

Demokratik Reform
A.Altay ÜNALTAY

Milli Restorasyon
Ahmet ÖZCAN

Sİyasi Krizin Fotoğrafı
Abdullah MURADOĞLU

Kriz ve Karizma
Erol GÖKA

Türkiye Irak'ta Ne Yapmalı?
Ümit ÖZDAĞ



Irak'a saldırı planlarında Suudiler de hedef
Susanne ROSE

 

Bor madenleri Türkiye'nin geleceği mi?
Adnan BOYUNKARA

Hıristiyan Siyonizmi
Nancy SPANNAUS

Kurtuluş mu ye? Yeni bir hayat mı?
Reha ÇAMUROĞLU

Ahlakı politikaya geri getirmek 
İlhami GÜLER

 


 
ABD 2004 DEMOKRAT PARTİ BAŞKAN ADAYLARINDAN LYNDON LAROUCHE

İÇİN YAZIY0R


 
 
   



Hakkımızda | Abonelik | Geçmiş Sayılar | Bize Ulaşın

SAHİBİ : Toprak Basın Yayın Org. Reklamcılık Ltd. Şti. adına Ahmet KARAHAN Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü : SEYFETTİN MUT Yayın Danışmanı : BURHAN METİN MÜESSESE MÜDÜRÜ: Mehmet ÜNLÜOĞLU TEKNİK KOORDİNATÖR: İlhan EFE ART DİREKTÖR Mansur TÜRKMEN İLLÜSTRASYON: Dağıstan ÇETİNKAYA HUKUK DANIŞMANI: Av. Neziha BAŞ Av. Serdar ÖZKEDEROĞLU

YAYIN KURULU :Abdullah MURADOĞLU, A. Altay ÜNALTAY, Ahmet ÖZCAN, Birol KİRAZ, Burhan METİN, Osman DENİZ, T. Yasin HAZIROĞLU Kültür-Sanat: Hasanali YILDIRIM Jeopolitik: Musa CEYLAN

KATKIDA BULUNANLAR :
Mahir KAYNAK, Lyndon LaRouche, Mehmet DUMAN, Mevlüt UYANIK, İlhami GÜLER, M. Serhan YÜCEL, Erol GÖKA, Erol ELMAS, Adnan BOYNUKARA, Yılmaz TEZKAN, Taha ÖZHAN, İhsan ELİAÇIK, Reha ÇAMUROĞLU, Gönül ÇINAR, Abdi BALETA, Kürşat ÖZKAN

ADRES:
Merkez Efendi Mh. Tercüman Konutları, A-10 Blok. Kat 17 No: 69 Cevizlibağ- Topkapı/ İST.
Tel: (0212) 679 16 43 - 679 26 53 Fax: (0212) 679 72 24 E-m@il:   bilgi@yarindergisi.com
doğrudan yazışma için tıkla

Yarın imzalı yazılar dergiyi diğer yazılar yazarlarını bağlar.
Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Dergimiz basın ahlak ilkelerine uymayı taahüt eder. Yarın 2002 ©