KÜLTÜR/SANAT
Hasanali Yıldırım
 

Cahit Berkay'ın YERLİ SESİ

 
İşte, bu bedava olmayan müzikçilerden biri Cahit Berkay. Ünü dünyayı sarmış, 1971’de Avrupa’nın en saygın müzik ödüllerinden Academie Charles Cross Grand Prix Du Disque ödülünü kazanmış Moğollar’ın elemanı Cahit Berkay.

Dünyanın en güzel film müzikleri, Türk filmlerinin müzikleridir. Çünkü hepsi çalıntıdır. Tıpkı konuları gibi. Tıpkı aktör ve ‘artiz’lerin oyunları gibi. Oyunculuk anlayışı, filmin anlatımı ve olayların seyri gibi. Ya çalıntı ya taklit.

Bütün o heyecanlı sahnelerde heyecanı tırmandıran, kavga sahnelerinde kavganın tadını çıkartan, duygusal sahnelerde izleyicinin içini ‘cızzz’ ettiren müziklerin hepsi arak. Şu ya da bu yabancı filmin veya ünlü yabancı grupların uygun parçalarından bazı bölümler almak varken, kim uğraşır beste yaptırmakla! Fakat işin doğrusu, çok da güzel monte edilir gereken yerlere bu müzikler.  Hiç istisnası yok mu bunun? Yeşilçam hiç film müziği üretmez mi? Hem de nasıl! Üstelik bu istisnalar, hiç de yabana atılır cinsten değil. Her birinin, o intihal edilen yabancı örneklerinden aşağı kalır yanı yok. Fakat niye yabancı filmlerden, yabancı müzisyenlerden alınır yerli filmlerin müzikleri? Çünkü bedavaya gelir de ondan.

İşte, bu bedava olmayan müzikçilerden biri Cahit Berkay. Ünü dünyayı sarmış, 1971’de Avrupa’nın en saygın müzik ödüllerinden Academie Charles Cross Grand Prix Du Disque ödülünü kazanmış Moğollar’ın elemanı Cahit Berkay. Anadolu Pop türünün kurucusu ve en iyi temsilcisi Moğollar’ın.

Yerli Filme Yerli Müzik

Berkay, 1970’li yıllarda sinema dünyasına girer. Giriş o giriş. O tarihten, Yeşilçam’da kepenkler indirilene kadar 200’den fazla filme müzik yapar. Dizgi hatası yok, 200’den fazla. Üstelik 60’dan fazla dizi film müziği de cabası. Birçok belgesel ve reklam filmi de var bestelerinin arasında. Kimisi birkaç saniyelik, kimisi bir albüm bütünlüğünde.

Hepsi harika şeyler mi bunların? Değil. Hatta bazıları birbirine çok benzer. Ama olsun; bu kadar üretkenlikte olur o kadarcık. Zaten o filmlerin konuları da, oyuncuları da, yönetmenlerin yönetimleri de birbirinin tıpkısı değil mi zaten!

Peki ya geriye kalanlar? Birbirine benzemeyenler? İşte onlar muhteşemdir.

Türkan Şoray’ın hem yönetip hem de başrolünü Kadir İnanır’la paylaştığı ‘Bodrum Hakimi’, Atıf Yılmaz’ın yönettiği ve aynı ikilinin oynadığı, Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanmış ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, hele hele, Orhan Aksoy yönetiminde ve yine aynı ikilinin oynadığı ‘Dila Hatun’un harika müzikleri... Her biri, bugünkü televizyon filmlerinde, dizilerde, programlarda kullanılır. Hunharca. Bestecisine tek kuruş ödemeden.

Berkay tüm bu çalışmalarından bazı seçmeler yaparak bir araya getirmiş, kalıcı olsunlar diye. Şimdilik iki bölümü yayınlandı bu seçkinin. Cahit Berkay Film Müzikleri 1 ve 2. geri kalanı da yolda.

Cahit Berkay’ın bu sesi, kalıcı bir sestir!

Tüm o çalıntı yabancı müziklerle çok rahat yarışacak bu yerli sese kulak tıkamak reva mı?

İşte, bu bedava olmayan müzikçilerden biri Cahit Berkay. Ünü dünyayı sarmış, 1971’de Avrupa’nın en saygın müzik ödüllerinden Academie Charles Cross Grand Prix Du Disque ödülünü kazanmış Moğollar’ın elemanı Cahit Berkay. Anadolu Pop türünün kurucusu ve en iyi temsilcisi Moğollar’ın.

yazikonusu-kultur-sanat
BU YAZIYA GÖRÜŞ BİLDİR


   


Yarın imzalı yazılar dergiyi diğer yazılar yazarlarını bağlar.
Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Dergimiz basın ahlak ilkelerine uymayı taahüt eder. Yarın 2002 ©